Aquathermie initiatieven

Op vele plekken in Nederland wordt gekeken of de toepassing van aquathermie kan bijdragen aan de verduurzaming van de warmtevraag. Initiatieven zijn er in alle soorten en maten en in verschillende stadia van ontwikkeling naar realisatie.
 

Prijktijkinitiatieven overzicht

Net als met gerealiseerde aquathermieprojecten, houden we binnen NAT ook een lijst bij van aquathermie initiatieven. Zo weten we waar initiatieven spelen en in welke fase deze initiatieven zich bevinden. Wil je jouw initiatief ook op deze lijst hebben staan? Dat kan als je het formulier (Excel) invult en mailt naar info@aquathermie.nl
 

Formulier TEA initiatief hoogheemraadschap Rijnland

Het Hoogheemraadschap Rijnland biedt een checklist aan die aquathermie-inititatieven helpt die gebruik willen maken van de warmte uit het effluent van rioolwaterzuiveringsinstallaties. Kijk voor meer informatie op de website van Rijnland.
 

Aquathermie potentie

Een handige tool om de mogelijkheden van aquathermie voor een gebied te onderzoek is de aquathermieviewer. Syntraal heeft de viewer in opdracht van Stowa gemaakt en maakte hiervoor gebruik van eigen data en data uit het programma WarmingUp. Het is een mooi samenwerkingsresultaat van partijen uit het Netwerk Aquathermie.
 

PAW

Het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW) is een samenwerking van de Rijksoverheid, Vereniging van Nederlandse Gemeenten, Interprovinciaal Overleg en de Unie van Waterschappen en heeft als doel het vliegwiel op gang te krijgen om steeds meer wijken aardgasvrij te maken. Dit doet PAW door proeftuinen te selecteren en (financieel) te ondersteunen, door kennis te delen en door mensen bij elkaar te brengen. Het doel van dit programma is de komende jaren 100 wijken in Nederland aardgasvrij te maken. Per 1 januari 2023 is PAW opgegaan in het Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie.

In de derde ronde proeftuinen hebben zes gemeenten subsidie gekregen voor aquathermieprojecten. Het gaat om de gemeenten Almelo, De Bilt, Eindhoven, Leeuwarden, Sûdwest Fryslân (Heeg) en Vlissingen. In twee eerdere ronden kregen acht gemeenten PAW-subsidie voor aquathermie in de wijken: Katwijk, Drimmelen, Amsterdam, Doesburg, Venlo, Apeldoorn, Arnhem en Deventer. Dit biedt een prachtige kans aquathermie goed op de kaart te zetten. Met nieuwe proeftuinen aquathermie kunnen we namelijk nog meer leren, deze kennis delen en zo bijdragen aan de doelen van de Green Deal Aquathermie. 
 

Meer informatie over aquathermie

In onze FAQ staan de antwoorden op vragen waar je tegenaan kunt lopen bij het realiseren van een aquathermieproject. Daarnaast heeft het Expertise Centrum Warmte (ECW) een factsheet ontwikkeld over aquathermie. Aquathermie is ook opgenomen in de Leidraad.

  • Geen resultaten gevonden

    Je zoekopdracht leverde helaas geen resultaat op. Controleer de spelling of probeer het opnieuw met een andere term.
Cookie-instellingen