TEO via kadeconstructies

18-01-2021
1297 keer bekeken

Warmte uit grachten en kanalen kan gewonnen worden via een ingenieus systeem in de kadeconstructie. Tijdens de Dutch Design Week in oktober 2020 werd deze kennis gedeeld. Bekijk de opname van de presentatie en een animatie over energiedamwanden.

Oppervlaktewater bevat genoeg energie om gebouwen te verwarmen. We moeten deze energie dan wel kunnen winnen. Dat kan met warmtewisselaars, die we bijvoorbeeld in de kademuren van de Amsterdamse grachten kunnen inbouwen, of in de damwanden langs de Nederlandse waterwegen. 

Prof. Dr. Ir. David Smeulders van de TU Eindhoven legt in begrijpelijke taal uit wat de voordelen zijn van aquathermie: "Hoeveel energie kunnen we uit water halen en in welke vorm? ... De Rijn bij Lobith afkoelen met 1 graad levert 9,2 Gigawatt op."
 

Video en animatie bekijken en tekst teruglezen

Bekijk hier de video over thermische energie uit oppervlakte, gecombineerd met het voordeel van energiedamwanden en warmtepompen, uitgelegd door Prof. Dr. Ir. David Smeulders. Op de website van onze partner van de Green Deal Aquathermie, Handelmaatschappij Gooimeer B.V., kun je teruglezen wat David Smeulders vertelt en een bekijken hoe energiedamwanden werken (animatie).

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen