Ontbijtsessie Energie-Nederland 'Nieuwe technologie, nieuwe energie' over aquathermie

17-12-2019
2110 keer bekeken

In januari 2019 organiseerde Energie-Nederland de Ontbijtsessie ‘Nieuwe technologie, nieuwe energie’, gewijd aan aquathermie. Aquathermie kan volgens het Klimaatakkoord in wording zo’n 25-40% van de warmtevoorziening in de gebouwde omgeving voor zijn rekening nemen.

Aquathermie: technologie, toepassing en potentieel
Katja Kruit, onderzoeker/consultant bij CE Delft, trapte de drukbezochte ontbijtsessie af. CE Delft en Deltares hebben onderzoek gedaan naar de potentie van verschillende varianten van aquathermie: thermische energie uit oppervlaktewater, afvalwater en drinkwater (TEO, TEA en TED). Voor deze sessie concentreerde Katja Kruit zich op de eerste twee. Ze legde uit hoe aquathermie werkt, hoe een aquathermiesysteem is opgebouwd en wat de potentie in Nederland is.

Een belangrijk deel van zo’n systeem is dat een warmtepomp de temperatuur van het water “opwaardeert”, zodat het bruikbaar wordt voor verwarmen van woningen of gebouwen en soms ook voor warm tapwater. Een aquathermiesysteem is nog niet geheel CO2-neutraal, omdat voor vooral de warmtepomp elektriciteit nodig is. Hoe duurzamer dat wordt, hoe duurzamer aquathermie wordt. 

De praktijk
Boudewijn Janse de Jonge, business developer bij Eneco, lichtte toe hoe Eneco vanaf 2021 warmte uit afvalwater (TEA) gaat leveren voor 10.000 huishoudens in Utrecht. Het project van Eneco richt zich op het winnen van warmte door een grote warmtepomp uit het afvalwater van de RWZI (rioolwaterzuiveringsinstallatie) voor 10.000 huishoudens. Het project is een partnership met Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden.

Lees het hele verslag van deze ontbijtsessie

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen