Drie waterschappen en de provincie Noord-Holland publiceren omgevingswarmtekaart

19-12-2022 295 keer bekeken

Geïnteresseerden, zoals gemeenten, woningcorporaties en energiecoöperaties kunnen met de omgevingswarmtekaart in één oogopslag zien waar aquathermie mogelijk is voor de verwarming van wijken en dorpen.

Waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV), Hoogheemraadschap van Rijnland en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) en de provincie Noord-Holland ontwikkelden samen deze omgevingswarmtekaart.

Waternet, de uitvoeringsorganisatie van AGV en de gemeente Amsterdam, begon drie jaar geleden met de omgevingswarmtekaart. In opdracht van dit waterschap en de gemeente beheert Waternet de drie aquathermiebronnen: oppervlaktewater, afvalwater en drinkwater. Door deze unieke positionering met de gemeente als grote warmtevrager heeft Waternet de omgevingswarmtekaart ontwikkeld: een tool die snel inzicht biedt in de warmtevraag en het warmteaanbod waaronder de aquathermiebronnen.
 

Kaartlagen bieden schat aan informatie

Voor de digitale omgevingswarmtekaart zijn gegevens uit openbare bronnen en van het waterschap verzameld en in verschillende kaartlagen samengebracht. Die geven met elkaar een beeld van onder andere de bouwjaren van de woningen, de functies van panden, bestaande warmtenetten, de warmtevraag en de aanwezigheid van de verschillende warmtebronnen zoals oppervlaktewater.
 

Snel en compleet

Harry de Brauw, adviseur energietransitie bij Waternet, geeft aan dat de omgevingswarmtekaart het mogelijk maakt in korte tijd voor een bepaald gebied een rapport te downloaden met de kansen en belemmeringen voor aquathermie, maar ook de hoeveelheid warmte die via bijvoorbeeld zonnecollectoren op het dak kan worden gewonnen. De kaart geeft een zo compleet mogelijk beeld in Noord-Holland en een deel van Zuid-Holland en Utrecht.
 

Meer info

Cookie-instellingen