Effecten van aquathermie op het onderwaterleven

09-12-2022 272 keer bekeken

Als we de potentie van aquathermie ten volle willen gaan benutten is een antwoord nodig op de vraag 'Wat is de ecologische impact van aquathermie op het waterleven?' STOWA organiseerde een bijeenkomst  waarop de nieuwste kennis en inzichten op dit onderwerp werden gedeeld.

Waterbeheerders stellen open water graag beschikbaar voor aquathermie, maar ze vragen zich af wat de effecten kunnen zijn voor het water. Hiervoor zijn twee redenen.

  • Oppervlaktewater van een bepaalde temperatuur wordt ingenomen en wordt daarna een paar graden kouder weer teruggebracht in het water waaruit het onttrokken is. De grote vraag is hoe die koudelozing zich verspreidt en wat zo’n lozing doet met het ecosysteem in het water.
  • De terugwininstallaties schade kunnen toebrengen aan het aquatisch leven. Onder meer vanwege de filters die in veel gangbare systemen voorafgaand aan de warmte-koudewisseling moeten worden geplaatst om snelle vervuiling van deze installaties te voorkomen. 
     

Koudelozingen

De afgelopen tijd is er al de nodige kennis ontwikkeld over de verspreiding en effecten van koude. Van die kennis hangt veel af, waterbeheerders moeten vergunningaanvragen beoordelen van particulieren en overheden die willen starten met warmtewinning uit oppervlaktewater. Er is al een beoordelingskader koudelozingen. Dit kader wordt de komende maanden geactualiseerd op basis van de meest recente wetenschappelijke inzichten.
 

Filters

Binnenkort start een praktijkonderzoek naar de invloed van de filters in de TEO-installaties op de ecologie. In de Sloterplas in Amsterdam worden verschillende types installatie (combinaties van filter en warmtewisselaar) getest.

Lees meer over de STOWA-bijeenkomst en/of download het volledige verslag.
 

Cookie-instellingen