Koppert Cress wint Plantum duurzaamheidsprijs

25-09-2022 386 keer bekeken

De zevende editie van de Plantum Duurzaamheidsprijs is gewonnen door Koppert Cress. De producent van kiemplantjes uit Monster deelde zijn ervaringen met aquathermie. De jury oordeelde dat de toepassing van aquathermie van groot belang is voor het Klimaatakkoord en voor het imago van de glastuinbouw.

Koppert Cress oogst van mei tot augustus warmte uit oppervlaktewater met behulp van de noodkoeling voor de watergekoelde led-belichtingsarmaturen voor later gebruik. De warmte die in de zomermaanden wordt gewonnen helpt het gasverbruik in de winter terug te dringen. Aquathermie levert zo aanzienlijke besparingen op, Koppert Cress bespaart hiermee 10 tot 15% op de jaarlijkse kosten voor warmte.
 

Rendabele techniek

Na een eerste experimentele fase werd een business case uitgewerkt, die uitwees dat de investering voor toepassing van aquathermie nihil was en dat ook het onderhoud geen significante kosten opleverde. De techniek is daarmee heel rendabel. Ook draagt deze bij aan de doelstellingen van het bedrijf om de CO2-voetafdruk te verkleinen en niet meer afhankelijk van fossiele brandstoffen te zijn.
In de inzending voor de Duurzaamheidsprijs deelde Koppert Cress een voorbeeld van toepassing van aquathermie voor perkplantenteelt, in een fictief bedrijf met 20.000 m2 met een gasbehoefte van 10 m3 per m2. Op basis van de hoeveelheid warmte die dit bedrijf van mei tot en met augustus kon oogsten, was aannemelijk dat het volledige bedrijf via aquathermie kon worden verwarmd.
 

Rol in glastuinbouw

De jury stelt dat de toepassing van aquathermie zowel voor het Klimaatakkoord als voor het imago van de glastuinbouw van groot belang is. Ook economisch doet deze ertoe, want ook bij een lage gasprijs verdient de investering zich al terug. De jury realiseert zich dat deze techniek hoewel niet voor alle, wel voor veel  glastuinbouwbedrijven toepasbaar zal zijn.

 


Kennisdeling

Koppert Cress krijgt deze prijs niet alleen vanwege het initiatief en de aangetoonde concrete resultaten, maar ook omdat het bedrijf deze kennis deelt zonder enig commercieel belang. Deze wijze van kennisdelen is een van de kenmerken die de glastuinbouw en de veredelingssector sterk maakt.

bron: Plantum, 22/09/2022

Lees meer over aquathermie bij Koppert Cress op onze Projectenkaart

 

Cookie-instellingen