Zwembaden met aquathermie

19-09-2022 612 keer bekeken

Door de exploderende energieprijzen staan onder andere de Nederlandse zwembaden voor een enorme uitdaging. Gas is bijna onbetaalbaar en zwembaden verbruiken voor hun verwarming veel gas. Sommige zwembaden kunnen dit niet meer opbrengen en moeten noodgedwongen sluiten.

Warmtevraag zwembaden bekend

In een waterrijk land als Nederland is leren zwemmen noodzakelijk voor ieders veiligheid. Met de dreigende sluiting van zwembaden valt een basisbehoefte weg, maar de oplossing ligt binnen handbereik. Zwembaden verwarmen kan duurzamer en ook veel goedkoper dan met gas door gebruik te maken van aquathermie: warmte uit ons afvalwater, oppervlaktewater of drinkwater. Syntraal, één van de partijen in het Netwerk Aquathermie, heeft op basis van specifieke karakteristieken de warmtevraag van alle zwembaden in Nederland ingeschat. Voor meer dan 80 procent van onze zwembaden is een aquathermiebron binnen 500 m van het zwembad beschikbaar. Als al deze zwembaden verwarmd zouden worden met aquathermie zou dat een besparing van 66 miljoen m3 gas per jaar opleveren. In opdracht van het Ministerie van BZK gaat Syntraal deze eerste analyse nu nader in beeld brengen. Van alle zwembaden moet straks duidelijk zijn of zij ook zo’n prachtige aquathermiebron om de hoek hebben en hoe ze deze kunnen benutten. De verwarming is dan weer betaalbaar en tot in lengte van jaren gegarandeerd. 

Praktijk

Aquathermie wordt al toegepast bij enkele zwembaden. Een voorbeeld is zwembad de Veldkamp in Wezep, waar 4.400 GJ aan energie wordt gebruikt uit een riool van de zuivering van het afvalwater van CelaVita. Dit is ongeveer evenveel als voor 125 huishoudens! Ook zwembad Brandenburg in Bilthoven wordt verwarmd met water dat door het riool stroomt. Op onze projectenkaart staan nog meer voorbeelden van zwembaden met thermische energie uit afvalwater (TEA). NAT verwacht dat het aantal en de omvang van projecten met aquathermie de komende jaren alleen maar zal toenemen.

Lees hier drie artikelen (september 2022) over de uitdaging voor zwembaden door de hoge energieprijzen:

 

Cookie-instellingen