8000 huizen verwarmen en koelen met water uit het IJmeer

05-09-2022 443 keer bekeken

Strandeiland, het nieuwste eiland van IJburg in de gemeente Amsterdam, krijgt het grootste duurzame warmte- en koudenet voor nieuwbouwwoningen in Nederland. Maar liefst 8000 huizen worden verwarmd en gekoeld met warmte en kou uit de bodem en het IJmeer. Op naar een aardgasvrij Amsterdam in 2040.

Op 1 september hebben de gemeente Amsterdam en het energiebedrijf Eneco een overeenkomst gesloten voor de aanleg van dit warmte- en koudenet voor nieuwbouwwoningen. In 2023 begint Eneco met de aanleg. Eind 2025 kunnen de eerste bewoners gebruikmaken van het nieuwe warmte- en koudenet. De overeenkomst loopt 30 jaar.
 

Water uit IJmeer

Woningen en voorzieningen op Strandeiland worden aangesloten op het nieuwe warmte- en koudenet. Eneco haalt de warmte of kou uit het oppervlaktewater van het IJmeer en maakt het geschikt voor het warmtenet of slaat het op in de bodem. Afhankelijk van de seizoenen haalt het systeem warm of koud water uit de bodem. De bewoners kunnen straks zowel in de zomer als winter hiermee de temperatuur in huis regelen. Zonder gas, en duurzaam.

Lees verder op

 

Cookie-instellingen