Nieuw aquathermie initiatievenoverzicht nu online

07-07-2022 520 keer bekeken

In februari 2021 zijn we begonnen met het bijhouden van een lijst van aquathermie initiatieven. Toen stonden er 23 initiatieven op de lijst, inmiddels bevat het overzicht 115 initiatieven in verschillende projectfasen: van planvorming en haalbaarheidsstudie tot aan realisatie.

Het overzicht laat een enorme groei in het aantal initiatieven zien. Het blijkt dat aquathermie steeds vaker wordt beoordeeld als kansrijke optie voor het verwarmen en koelen van woningen en andere gebouwen. 
 

Spreiding

De initiatieven vinden we in heel Nederland, van het hoge noorden tot het diepe zuiden: alle provincies doen mee. In de provincie Noord-Holland zijn de meeste initiatieven, op dit moment zijn er 25 initiatieven bij ons bekend. Ook in Zuid-Holland en Gelderland, met respectievelijk 22 en 17 initiatieven, worden veel kansen voor aquathermie gezien. Nog steeds is warmte en koude uit oppervlaktewater (TEO) veruit de meest gekozen vorm van aquathermie, thermische energie uit afvalwater (TEA) en drinkwater (TED) komen op respectievelijk de tweede en derde plek.

Hoe kom je op de lijst

Om een plek op het overzicht met aquathermie initiatieven te bemachtigen hebben we van het project slechts de plaatsnaam, de wijk en projectfase nodig, want we willen het toevoegen van een initiatief laagdrempelig houden. Meer informatie is vaak ook nog niet bekend, omdat dit nog moet worden onderzocht of besloten. De meeste initiatieven in het overzicht zijn toegevoegd op basis van nieuwsberichten, maar iedereen is vrij om zijn/haar initiatief aan te dragen als de informatie openbaar mag worden gedeeld.

Helaas gebeurt het ook wel eens dat een initiatief het niet haalt. Onlangs hebben we het PAW project de Ooi uit Doesburg van de lijst gehaald, omdat zij tot de conclusie zijn gekomen dat het financieel niet haalbaar is aquathermie toe te passen.
 

Kennisdeling

Het overzicht vind je in onze bibliotheek. Ben jij bezig met een aquathermie initiatief dat nog niet op onze lijst staat? Laat het ons weten. Of heb je een vraag over de initiatieven? We horen het graag! Reeds gerealiseerde aquathermieprojecten vind je op onze projectenkaart

Cookie-instellingen