Met aquathermie van 15.000 naar 100.000 woningen

04-07-2022 251 keer bekeken

Kan aquathermie een rol van betekenis spelen in de energietransitie? Tot nu toe is het vooral op kleine schaal toegepast, maar dat zal de komende jaren veranderen. In Het Waterschap besteedt aandacht aan de toekomst van aquathermie: ‘Aquathermie 2.0’.

Erik Kraaij, programmamanager aquathermie bij de Unie van Waterschappen, is stellig: ‘Na afronding van de Green Deal Aquathermie wil iedereen graag door met aquathermie. Het is nu tijd voor “NAT 2.0”, om aquathermie op grotere schaal te gaan toepassen."

Van kleinschalig naar grootschalig

Er worden nu zo'n 15.000 woningen verwarmd en gekoeld met aquathermie. Landelijk gezien is dat nog vrij kleinschalig. Om aquathermie echt te laten bijdragen aan de energietransitie van Nederland is het Netwerk Aquathermie van plan de komende vier jaar uit te breiden tot 100.000 woningen. Daar zijn inmiddels projectvoorstellen voor gemaakt. Aquathermie moet bij meer gemeenten in de plannen komen te staan en meer bedrijven moeten zich ermee bezig gaan houden. Nu is het nog een nichemarkt, waar een beperkt aantal bedrijven actief mee is. Om te kunnen opschalen moeten er ook grote bedrijven instappen.’

Lees hier het hele artikel met aandacht voor onder andere financiering en governance van aquathermieprojecten
 

Cookie-instellingen