Waternet en Crux Engineering dingen mee naar Waterinnovatieprijs 2021

05-10-2021 677 keer bekeken

99 innovaties, verdeeld over vier categorieën, zijn in de race voor de Waterinnovatieprijs. In de categorie ‘Klimaatneutraliteit’ hebben onze netwerkpartners Waternet en Crux Engineering innovaties met aquathermie ingezonden. Update 4 november: de Energiedamwand van Crux Engineering is genomineerd.

 

Energiedamwand voor verwarmen en koelen

Crux Engineering wint met de energiedamwand thermische energie uit het oppervlaktewater en de ondergrond. Met behulp van een warmtepomp wordt de thermische energie opgewaardeerd voor de verwarming van gebouwen in de omgeving. Het systeem kan daarnaast ook omgedraaid worden om zo gebouwen te koelen tijdens de warme zomermaanden.
 

Grote verlaging CO2-uitstoot

Waternet startte in 2015 het programma ‘Klimaatneutraal 2020’. Jaarlijks wordt nu, zonder extra kosten, 50 miljoen kg CO2 minder uitgestoten. Dit wordt gerealiseerd door onder andere het toepassen van aquathermie. Uit drinkwater wordt koude geleverd aan bloedbank Sanquin in Amsterdam en warmte aan woonwijk De Sniep in Diemen.

Lees meer over de genomineerden en over de inzendingen van

Alle ingezonden innovaties zijn te zien op Winnovatie. De winnaars worden op 2 december bekendgemaakt op het Waterinnovatiefestival.

Cookie-instellingen