Pieter van den Hoogenband Zwemstadion verwarmd door waterwinning Brabant Water

29-06-2021 1712 keer bekeken

Het water in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion in Eindhoven wordt duurzaam verwarmd met thermische energie uit drinkwater (TED). Brabant Water levert hiervoor de warmte uit de ruwwaterleiding van een pompstation naast het zwembad.

Brabant Water pompt dag en nacht grondwater op om drinkwater van te maken. Jaarlijks is dat 22 miljard liter water. Dat water heeft een constante temperatuur van ongeveer veertien graden Celsius. Een klein deel van dat water gaat via buizen naar het zwembad, waar een warmtewisselaar vier graden warmte uit het water haalt. Met die warmte wordt het zwemwater op temperatuur gehouden en wordt de ruimte verwarmd. Het naar tien graden afgekoelde water gaat vervolgens verder naar Brabant Water, waar het gezuiverd wordt en er drinkwater van wordt gemaakt.
 

Gas besparen en veel minder CO2 uitstoten

Het zwembad heeft ongeveer net zoveel warmte nodig als 450 woningen. Met aquathermie kan het zwemwater met veel minder gas verwarmd worden. In totaal wordt er zo'n 80% minder gas verbruikt. 
 

Duurzaam en betaalbaar

De totale kosten van het project bedragen bijna 1,5 miljoen euro. De provincie heeft voor dit unieke project 125.000 euro subsidie beschikbaar gesteld. Daarnaast heeft het Rijk voor 15 jaar een subsidie van ruim 1,3 miljoen euro in het vooruitzicht gesteld. Dat maakt het project duurzaam √©n betaalbaar. De jaarlijkse besparing op energielasten is groter dan de jaarlijkse kosten van de investering. 

Lees meer over dit aquathermieprojet op de website van Brabant Water, partij van de Green Deal Aquathermie.

Cookie-instellingen