Submenu

TEA in de praktijk

RWZI - Utrecht, Zwembad Kwekkelstijn - Rosmalen en Basisschool De Zefier – IJmuiden.

RWZI - Utrecht

Bij Rioolwaterzuivering Utrecht komt de grootste warmtepomp van Nederland. Deze kan genoeg warmte produceren voor 20.000 woningen in Utrecht. De temperatuur van het gezuiverde afvalwater is in de winter ongeveer 12 ⁰C. In de zomer kan de temperatuur oplopen tot 22 ⁰C. De warmtepomp haalt warmte uit het gezuiverde afvalwater, verhoogt de temperatuur tot 75 ⁰C en geeft de warmte door aan het warmtenet.

Bron: Rioolwaterzuivering Utrecht krijgt grootste warmtepomp van Nederland (h2owaternetwerk.nl) & Warmtepomp RWZI Utrecht (eneco.nl)

Figuur: Rioolwaterzuivering Utrecht met warmtepomp

Zwembad Kwekkelstijn - Rosmalen

Buizen met warmtewisselaars halen warmte uit het spoelwater van Zwembad Kwekkelstijn en uit het rioolwater van de woonwijk in de buurt. Deze warmte zorgt voor verwarming van het binnenbad en diverse ruimtes van het zwembad.

Bron: TEA Zwembad Kwekkelstijn Rosmalen - Netwerk Aquathermie

Foto aanleg TEA zwembad Kwekkelstijn

Basisschool De Zefier – IJmuiden

Warmte uit het riool zorgt voor verwarming van basisschool De Zefier in IJmuiden. In de verdeelput (zie foto) worden de vloeistofstromen van de riothermiebuizen samengevoegd en verdeeld. De gewonnen energie komt via deze vloeistofstromen bij de warmtepomp. De uiteindelijke leveringstemperatuur bedraagt 55 °C.

Bron: TEA Basisschool De Zefier IJmuiden – Netwerk Aquathermie

Afbeelding TEA basisschool De Zefier in IJmuiden

Afbeeldingen

Cookie-instellingen