Submenu

TEO in de praktijk

Oostelijke Handelskade – Amsterdam, Ouverture – Goes, Scandinavië en Monaco.

Oostelijke Handelskade – Amsterdam

Grote gebouwen en appartementencomplexen aan de Oostelijke Handelskade in Amsterdam maken sinds 2000 gebruik van duurzame energie uit ‘t IJ. Dit geldt bijvoorbeeld voor het BIMHUIS en het Muziekgebouw. De warmte uit ‘t IJ wordt in de zomer opgeslagen in de WKO. In de winter verhoogt een centrale warmtepomp de temperatuur van het water uit de WKO. Via het warmtenet komt dit warme water bij de afnemers.

Bron: TEO Oostelijke Handelskade Amsterdam - Netwerk Aquathermie

TEO Oostelijke Handelskade Amsterdam

Ouverture – Goes

In de wijk Ouverture in Goes zorgt TEO al sinds 2006 voor het verwarmen van ruim 320 woningen. Het water, met een temperatuur van rond de 10-15 °C, komt via het warmtenet bij de woningen. Elektrische warmtepompen verhogen de watertemperatuur naar 30 °C om de woningen te verwarmen en naar 55 °C om tapwater te leveren.

Bron: TEO Ouverture Goes - Netwerk Aquathermie

Foto Ouverture in Goes

Scandinavië en Monaco

Een specifieke vorm van TEO is thermische energie uit zeewater (TEZ). Ook bij TEZ halen we enkele graden uit het water en combineren we het systeem eventueel met een WKO. In vergelijking met de luchttemperatuur, die per seizoen kan verschillen, is de zeetemperatuur relatief stabiel. Hierdoor kan ook in de winter warmte uit de zee worden benut voor de verwarming van gebouwen.

TEZ heeft door het zoute water specifieke uitdagingen. Door het zout zal sneller corrosie van het systeem optreden en kunnen filters sneller verstopt raken. Aan de andere kant heeft de zee een enorme capaciteit. en heeft de warmteonttrekking geen invloed op de omgeving.

In Scandinavië (onder andere Malmö en Drammen) staan zeer grote TEZ-installaties. In Monaco wordt het buitenzwembad Rainier III verwarmd met zeewater en gebruiken meerdere gebouwen TEZ als alternatief voor de airco. De toepassing van deze TEO-variant kan ook voor Nederland interessant zijn.

Bron: Zeewater voor verwarmen, koelen en energie opwek (Engels)

Afbeeldingen

Cookie-instellingen