Magazine Onze Toekomst brengt energietransitie tot leven

28-01-2021 304 keer bekeken

Gisteren publiceerde het Nationaal Programma RES het online magazine Onze Toekomst. Het magazine laat de energietransitie en de Regionale Energiestrategie (RES) tot leven komen via persoonlijke portretten en verhalen.

Verhalen die gevoel en inzicht geven in hoe mensen kijken naar de energietransitie, wat het belang ervan is, wie er aan werken en bij betrokken zijn, welke belangen er meespelen en welke dilemma’s dat oplevert. Van gemeenteraadslid tot ontwikkelaar van zonnepanelen. Van burgemeester tot dorpsbewoner. En van de jongere tot de oudere generatie.

Zij vertellen over hun relatie met de omslag naar duurzame energie. In de vorm van korte films en podcasts komen mensen voorbij die werk maken van een schone wereld voor de volgende generaties. Schrijver en oud-politicus Jan Terlouw bijvoorbeeld. Hij is nog steeds volop aan het werk voor een omslag naar een ander energiestelsel. Ophouden met het opstoken van fossiele brandstof kán, zegt hij. Er is genoeg duurzame energie. Of de jonge student Technische Bedrijfskunde Niamah Jarallah, actief in Jong RES. Hij zet zich in om kinderen en jongeren bewust te maken van de opwarming van de aarde en de noodzaak van duurzame energie. Of Lucie Gelderblom uit Heeg die zich er hard voor maakt dat haar dorp verwarmd wordt door aquathermie: warmte uit het Heegermeer. Of burgemeester Marieke Moorman van Bernheze die in haar regio probeert om alle betrokken partijen bij de RES recht te doen.
 

Zoektocht in de regio's is een beweging

Het magazine laat zien dat de zoektocht in de regio’s naar hoe en waar duurzame energie opgewekt kan worden, meer is dan een document. Dat het een beweging is die de komende jaren steeds belangrijker zal worden en waar iedereen aan mee kan doen. Een beweging die gaat over eigenaar worden van onze eigen schone energie, en over een leefbare aarde voor de generaties die na ons komen. De verhalen in Onze Toekomst laten zien dat de weg ernaartoe hobbels, soms tegengestelde belangen en lastige afwegingen met zich mee brengt en dat verandering altijd een dynamisch proces is. Maar dat een schone toekomst tegelijkertijd niet alleen opofferingen van ons vraagt, maar ons ook mogelijkheden en kansen biedt.
 

Nieuwsgierig geworden?

Luister, bekijk en lees alle verhalen van Onze Toekomst.

Cookie-instellingen