Submenu

Begrippen toegelicht: WKO, aquifer en warmtewisselaar

Warmte- en koudeopslag, aquifer en warmtewisselaar uitgelegd.

WKO

WKO betekent warmte- en koudeopslag. Dit systeem slaat de warmte en koude van bronnen ondergronds op, om een gebouw in verschillende seizoenen van warmte en koude te voorzien.

In de zomermaanden verwarmt de zon het oppervlaktewater (van een rivier, een kanaal of een meer) tot zo’n 25  C. De warmte halen we via een warmtewisselaar uit het water. Een WKO bewaart deze warmte onder de grond in een waterhoudende laag. In de winter wordt het warme water uit de grond omhoog gepompt. Een warmtepomp haalt de warmte uit het opgepompte grondwater en brengt het systeemwater op de gewenste temperatuur om de woningen en gebouwen te verwarmen.

Het afgekoelde grondwater wordt vervolgens naar de koudebron in de WKO gepompt. In de zomer is er in een gebouw teveel warmte. Het koele water uit de koudebron koelt het gebouw via hetzelfde proces. Het daardoor opgewarmde grondwater slaan we – eventueel met extra warmte uit aquathermiebronnen – vervolgens in de warme opslagbron op. In de winter begint het proces opnieuw.

Zie voor meer informatie over de WKO  of Werking koude- en warmteopslag (KWO of WKO) – YouTube.

Aquifer

Een aquifer is een natuurlijke, waterhoudende zand- en/of kiezellaag in de bodem. Deze laag isoleert het grondwater goed en houdt het relatief stabiel op dezelfde plek. Zo maakt de aquifer het water geschikt als warmte- of koudebron in de vorm van een WKO. Uit bodemonderzoek moet blijken of er een geschikte aquifer aanwezig is. Ook is het belangrijk om de aanwezigheid van eventuele andere aquifers vast te stellen, omdat ze elkaars temperatuur kunnen beïnvloeden (zie ook www.wkotool.nl).

Warmtewisselaar

Bij aquathermie maken we gebruik van een warmtewisselaar. Deze draagt de temperatuur van een vloeistof over aan een andere vloeistof, zonder dat deze stromen mengen. Denk aan een buis met vloeistof die door het water loopt en de warmte oppikt. Het kunnen ook twee buizen zijn die over een lange afstand contact maken, of twee platen die tegen elkaar aan zitten, en zo warmte uitwisselen.

Warmtewisselaars werken vaak met een serie platen die zorgen voor zoveel mogelijk oppervlakte voor de uitwisseling van de koude en warmte. Op de film Hoe platenwarmtewisselaars met pakkingen werken – YouTube is goed te zien dat een warme en koude stroom de warmtewisselaar ingaan en als twee lauwe stromen de warmtewisselaar uitgaan.

Afbeeldingen

Cookie-instellingen